Pizza iasi

Pizza – de la spiritul Romei antice, la modul de viata romanesc 
Nu sunt atat de multe tari in lume care sa se poata mandri ca un fel de-al lor de mancare a ajuns un fenomen mondial. Vorbim aici despre pizza, care a devenit practic o parte din spiritul gastronomic al Italiei, alaturi de traditionalele spaghete. Cat despre originea acestui preparat, el se pierde in negura timpurilor. Legendele spun ca ea era servita inca de pe vremea romanilor, pizza insemnand de fapt o bucata de aluat plata si coapta pe vatra. Ulterior, aceasta simpla bucata de aluat a fost garnisita cu diverse ingrediente, cu legume si ierburi, ajungand sa devina o adevarata delicatesa, nelipsita de la mesele italienilor. Modul de preparare era la fel de simplu, aluatul fiind intins cu mana in tava, peste care se arunca pur si simplu bugatele mici de carne, mezeluri, rosii, ardei, busuioc sau oregano. Nelipsite sunt branzeturile, dar mai ales sosul de rosii condimentate, care reprezinta in fond secretul oricarei pizerii care se respecta. O adevarata revolutie in prepararea acestui gen culinar a aparut odata cu aparitia mozarella. Produsa din lapte de bivolita, aceasta delicatesa a branzeturilor este nelipsita din pizzeriile traditionale italiene, desi ea poate fi inlocuita cu succes de sortimente de cascaval, parmezan sau chiar branzeturi maturate, cu mucegai.
In Romania, acest produs a fost popularizat in anii `80-`90, indeosebi in restaurantele de pe litoral. Ulterior, retetele si aerul exotic al pizza s-a extins peste tot in tara, ajungand sa fie nelipsite din specificul culinar local. 
Astazi, cele mai cunoscute sortimente de pizza, precum Margherita, Salami sau Napolitana, au ajuns pe buzele tututor romanilor. Printre ingredientele de baza se numara sosul de rosii, salamul sau carnatii, ardeiul gras, ardeiul iute, branzeturile, ciupercile, carnea de pui sau chiar carnea tocata de vita. In orice combinatie, pizza este solutia ideala pentru petreceri si pentru gustarile rapide, in care nu ai nevoie niic de cutit ori de furculita, ci pur si simplu o mananci cu mana, rupand feliile direct din cutie. Piaza a ajuns practic un mod de viata pentru romani si pentru ieseni, care au la dispozitie o gama larga de restaurante si pizzerii, de la cele care servesc la felie, in cartiere, sau in centrul orasului. Iar daca pana acum spuneam ca pizza este un sortiment alimentar specific italienilor, vedem cum aceasta delicatesa devine din ce in ce mai mult o parte a Iasului.